Cara Mendaftar Email Di Gmail

by wazy on November 26, 2010 · 2 comments

in Tutorial

Assalammulaikum Dan Salam 1 Malaysia

Kali ni aku nak buat tutorial tentang Cara Mendaftar Email Di Gmail.Aku dah lama juga guna email di Google Mail ni.Memang best sebab kurang spam.

Jom kita lihat satu persatu Cara Mendaftar Email Di GMail.

Pertama sekali korang perlu menaip http://gmail.com di pelayar web korang dan keluar seperti gambarajah di bawah ni :-

kemudian klik di Create an account now

1. Masukkan First name

2. Masukkan pula Second name

3. Pilih ID Login emial yang anda inginkan ,Contoh seperti xxxx@gmail.com

4. Check Availability – untuk mengetahui sama ada id yang anda pilih tu masih belum digunakan oleh orang lain.

5. Masukkan Password.

6. Masukkan Password yang sama seperti no 5 sekali lagi.

7. Pada bahagian ni,saya memilih Write my own question

8. Soalan yang senang anda ingat

9. Jawapan bagi soalan tersebut

10. Recovery email : email anda yang lain .Ini bertujuan untuk reset password jika anda terlupa password email.

11. Location : Masukkan lokasi anda

12. Masukkan huruf dan nombor pada kotak yang disediakan

13. Jika bersetuju dengan syarat dan terma ,klik I accept.Create my account

14. Tahniah,anda berjaya mendaftar email di Gmail,kemudian klik Show me my account

Gambar di atas adalah antaramuka Gmail

15.Untuk menghantar email,klik Compose email

16. To : Taipkan alamat email rakan anda untuk menghantar email ini.

17. Subject : Taipkan perkara yang anda ingin beritahu

18. Taip apa-apa untuk melengkapkan lagi email ini.

19. Send : jika dah siap,tekan butang Send untuk menghantar email.

20.Anda berjaya menghantar email.

P/S : Selamat mencuba email di Gmail ni.