Cara Mendaftar Email Di Gmail

Assalammulaikum Dan Salam 1 Malaysia

Kali ni aku nak buat tutorial tentang Cara Mendaftar Email Di Gmail.Aku dah lama juga guna email di Google Mail ni.Memang best sebab kurang spam.

Jom kita lihat satu persatu Cara Mendaftar Email Di GMail.

Pertama sekali korang perlu menaip http://gmail.com di pelayar web korang dan keluar seperti gambarajah di bawah ni :-

kemudian klik di Create an account now

1. Masukkan First name

2. Masukkan pula Second name

3. Pilih ID Login emial yang anda inginkan ,Contoh seperti xxxx@gmail.com

4. Check Availability – untuk mengetahui sama ada id yang anda pilih tu masih belum digunakan oleh orang lain.

5. Masukkan Password.

6. Masukkan Password yang sama seperti no 5 sekali lagi.

7. Pada bahagian ni,saya memilih Write my own question

8. Soalan yang senang anda ingat

9. Jawapan bagi soalan tersebut

10. Recovery email : email anda yang lain .Ini bertujuan untuk reset password jika anda terlupa password email.

11. Location : Masukkan lokasi anda

12. Masukkan huruf dan nombor pada kotak yang disediakan

13. Jika bersetuju dengan syarat dan terma ,klik I accept.Create my account

14. Tahniah,anda berjaya mendaftar email di Gmail,kemudian klik Show me my account

Gambar di atas adalah antaramuka Gmail

15.Untuk menghantar email,klik Compose email

16. To : Taipkan alamat email rakan anda untuk menghantar email ini.

17. Subject : Taipkan perkara yang anda ingin beritahu

18. Taip apa-apa untuk melengkapkan lagi email ini.

19. Send : jika dah siap,tekan butang Send untuk menghantar email.

20.Anda berjaya menghantar email.

P/S : Selamat mencuba email di Gmail ni.

Comments

  1. says

    We are a gaggle of volunteers and starting a new scheme in our community.
    Your web site provided us with useful info to work on.
    You’ve done a formidable process and our entire community might
    be thankful to you.
    kitchen recently posted..kitchenMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing