Assalamualaikum Dan Salam 1 Malaysia
Hari ni aku terkejut apabila mendapat satu email dari Maybank2u,haishh tak pasal-pasal kene “flag”,pelik jugak kan kene macam ni :-
![]()
bila klik url tu jadi macam ni pulak :-
![]()
haa bila aku whois domain dari url tu ,ni la hasilnya :-
Domain Name: goldenknights.com.au
Last Modified: 15-Jan-2009 22:24:56 UTC
Registrar ID: Bottle Domains
Registrar Name: Bottle Domains
Status: ok
Registrant: GOLDEN KNIGHTS MARTIAL ARTS GROUP
Registrant ID: OTHER 0263862H
Eligibility Type: Registered Business
Eligibility Name: GOLDEN KNIGHTS MARTIAL ARTS GROUP
Eligibility ID: SA BN 0263862H
Registrant Contact ID: C32097-BD
Registrant Contact Name: Gary MacRae
Registrant Contact Email: Visit whois.ausregistry.com.au for Web based WhoIs
Tech Contact ID: C32097-BD
Tech Contact Name: Gary MacRae
Tech Contact Email: Visit whois.ausregistry.com.au for Web based WhoIs
P/s : Memang ternyata hanya email spam semata-mata,tatau la apa sebab dorang buat macam ni,so kepada rakan-rakan blogger yang lain yang pernah kene perkara seperti ni,apa yang korang akan buat yer ? sudi-sudikan lah komen di ruangan komen.











{ 56 comments… read them below or add one }
ko takyah klik link yg dia bai.. just halakan cursor ke link dah nampak ianya bukan m2u nya link.. hahaha
hehehe aku saje je klik,dah tau gak tu bukan web m2u
berani btol ko klik ek.. aku tak berani.. url bleh redirect.. kang lepas klik masuk laman yg bahaya ntah ape2.. huhuhuh.. mintak jauh laa.. :aie: :aie:
.-= Anarm´s last blog ..Kenapa manusia suka menzalimi haiwan? =-.
huhu aku test security pc ni bro,alhamdulillah firewall berkesan block
web yang mempunyai unsur-unsur pishing
P/s : pehh guna Ubuntu la
ubuntu? pebende tu? keh3..
.-= Anarm´s last blog ..Kenapa manusia suka menzalimi haiwan? =-.
hehehe best kan guna ubuntu
memang best giler.. mu bile nk pakai? jom support open source.. huhu
.-= Anarm´s last blog ..Kenapa manusia suka menzalimi haiwan? =-.
Aku nak paaki leh jek,hard disk ade 3 lagi,hik hik hik
sebenarnya tujuaan dia bukan nak spamming tp nak phising.nasib baik server diorg prob.klu x ko akan nmpk page sebijik mcm maybank2u. jadi hati2 dgn email phishing. klu hendak tahu lebih lanjut leh search di google or baca kat blog aku
.-= Anak Perak´s last blog ..Sorry: Senang Diluah Susah Ditelan =-.
ok dah laam dapat email pishing macam ni,arini baru tergerak nk post kat blog
biasanya tindakan yang dibuat ialah…SELECTED… n DELETED….
betul tu bro,deleted je sennag citer
aku penah dapat gak email camni.. tp dari cimb click.. dah la aku xde akaun cimb… tetibe anta kat aku suh update password ke ape ntah.. aku saje je test klik.. bile aku klik je link dier bg, peh sejibik cam website cimb clicks.. kalau org yg jenis xtau, mesti diorg dah bg password senang2 je.. so berhati-hati lah.. jadilah pengguna yg bijak.. hoho
.-= MrSup´s last blog ..Kubur Sebagai Tempat Tinggal? =-.
aha betul tu,kene hati-hati kalau nak login banking online ni
haha.. aku pon sama loo… tapi sedar sebb tgk url dia…
mmg tabik lah sebb sama…
huhu delete je email macam ni,senang cite
Memang kerap la dapat email yang camnie… memang buat semak inbox jeee….
huhuhu just delete je email-email tu,abis cerita
xde maybank2u,jd xpenah kene menda cmnih..huhu
.-= apiih´s last blog ..tuDiaaa [Apiih mobileweb Twitter Client] =-.
hehehe selamat la skit cmtu
Aku biasa kalau dapat phising mail ni, aku masuk web dia pastu hantam bubuh username dengan password yang tak berkaitan sambil selit-selit sikit kata-kata makian.. hahaha!
.-= Stargone´s last blog ..Do You Wanna Date My Avatar =-.
Hoho kira balas dendam la ek ni,hehehe
tak payah hirau email macam ni.. klik delete from inbox..
.-= jawatan kosong´s last blog ..Holiday Inn MELAKA Vacancy May 2010 =-.
saja je bro nak usha,sebab dah banyak kali dapat email amcam ni
Lolz.. spam yang bodoh.. server mne ni? malaysia?
.-= Frantz-Senpai´s last blog ..Plugin: Front-End =-.
tu la pasal,nak spam pun kena la taktik yang berkesan skit kan
Memanglah dari Malaysia nampak banyak emas kat sini, hah dah datang sini baru tau emas tu semua emas celup.
hehee
memang deme tu saja cari jalan utk tipu pengguna..semoga tak ada yg tertipu
.-= etomyam´s last blog ..Wanita Cantik Membahayakan Kesihatan =-.
tu la,memang sengaja cari pasal dengan guna email pishing macam ni
aku penah kena banyak kali dengan menda ni… tapi banyak kena kat 3 email company aku… tak putus2… kat outlook penuh dia je… tapi email yahoo dan gmail aku tak penah kena lak jangkit.. hati2 jgan mudah percaya…. walhal aku tak derk pun acc maybank2u… wakakakaka
owh,macam-macam cara gak dorang trace email ni,dulu banyak dapat dari cimb dengan public bank,last-last delete je
hati2..banyak sangat dh spam dari bank2 kt malaysia..
biasa la tu kene masuk spam je,tak pun delete terus
select email… report as spam..kalau..setakat delete… datang lagi la email tuh kat inbox…
.-= zik´s last blog ..Punca Gempa Bumi =-.
heheh betul-betul
hahaha. aku selalu je dapat. takpercaya 100%. ‘bank’ yg aku tak subscribe pun tetiba hntr gak… haha
.-= paeh´s last blog ..Mimpi Ngeri Di Alam Nyata =-.
hahaha aku yang xde cimb leh dapat email lebih kurang macam ni gak,delete je terus email tu
Ari tu pernah juga dapat email macam tu.. konon dari Maybank2U.. padahal saya xda akaun maybank dari dulu sampai sekarang.. sekali klik link tu firewall terus block sebab site tu dah kena report sebagai attacker.. macam-macam sekarang ni…
.-= kulanz´s last blog ..Peminat AF 8 Kecewa Gara-Gara Kabel Elektrik =-.
lepas ni kalau jumpa email seprti ni kene report sebagai spam,kalau tak banyak kali dorang hantar email yang sama je
bahaya.. takut la benda2 tak dingini jadi..
wpon tak penah guna m2u tp aku takut nak klik..
.-= luth ´s last blog ..Majoriti Rakyat Malaysia beli barangan tak berkualiti? =-.
memang bahaya,web pishing ni guna bank-bank tempatan
rilek derr
aku pun salu dapat spam bodo cam ni..
maybank pun aku xpnah pegi tetibe dapat emel..
haha
lawak tol nak membohong..
hehehehe biasa la tu
haku pernah dpt email2 mcm neh .. kebanyakkan phishing semua..kena check betul2 sebelum klik link yang ada kat situ..lebih elok just baca je then buka original online banking tue
.-= marki´s last blog ..Bukti kejayaan MLM (Multi Level Markerting) =-.
yap,kene klik dari original link,sebab tu memang secure
huhu..slunya byk email yang dpt suri tak kenal..sampi kata urgent le apa le tu ..ni..tapi yg peliknya suri mmg tak der buat apa2 belian..taransfer wang melaui internet dn sebagainya ..tak pernah sama sekali..
huhu..bahayakan.slu deletkan jer..tapi??kekadang dtg balik huhu..
Boleh je report as spam,gerenti lepas ni tak ada lagi email macam tu
aku slalu dpt..slalu gak dpt yg CIMB..padahal aku xda pun akaun cimb..haha
haaa aku pun tak ada CIMB ,huhuhu sekali dapat email dari CIMB ,nampak sangat tipu email macam tu
Maybank2u dah biasa dah dapat, tapi gmail mmg alert bab ni, terus masuk ke spam box
yg terbaru Public Bank online pon ada phising.
aku dah dengar 2 kes kawan aku hilang duit kat Maybank2u, entah camner duit boleh lesap jugak tak tau la, padahal ada TAC kat henpon kan :8
.-= Rjuna´s last blog ..(Diari Rjuna) Kawan yang Tersirat =-.
Aku ade dapat gak dari Public Bank,tapi memang betul kalau guna gmail,memang terus masuk kat spam box,lepas ni gmail je la pilihan aku
aku xthu pasal ni. haha. guna pun abg aku punya untuk mnta topup. hahaha. ye kowt?. erk. yela. hahaa =P
.-= acapz´s last blog ..Main Pacman Di Halaman Google =-.
Hehe try la cek kat email yahoo ko,mana tahu ade gak dapat email pishing macam ni
kadang tu ada yang sanggup kol lagi minta detail. yang heran tu, ada juga orang tertipu.
haa tu lagi satu kes,walaupun kita xde akaun ..tapi ade lak orang call mintak details macam-macam
{ 2 trackbacks }