Sekilas Pandang Tentang Ubuntu 13.04 Raring Ringtail

Assalamualaikum….

3 hari lepas berkesempatan untuk menggunakan versi terkini Ubuntu 13.04 atau dikenali sebagai Raring Ringtail . Menurut jadual pelepasan Ubuntu 13.04 Raring Ringtail ini dilepaskan atau di “Release” pada 25 April 2013 . Semasa artikel ini ditulis , saya telahpun siap “Fresh Install” versi Ubuntu 13.04 ini di komputer . Memang berpuas hati apabila mengendalikan versi terkini Ubuntu ini .

ubuntu

Untuk mencuba versi terkini , boleh ke http://www.ubuntu.com/download/desktop

Di bawah ini , saya sertakan sekali gambar-gambar ketika menggunakan Ubuntu 13.04 Raring Ringtail:-


Paparan di desktop

[Read more…]

Sekilas Pandang Tentang Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot

Assalamualaikum..

Pada 13 Oktober 2011 yang lalu,Ubuntu versi terbaru telahpun dilepaskan.Dikenali sebagai Ubuntu 11.10 yang memakai kod nama Oneiric Ocelot.

Oneiric Ocelot includes new releases of all major flavors of Ubuntu: desktop, server, cloud, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Edubuntu, Mythbuntu, and Ubuntu Studio. For Ubuntu, this release provides a full Unity experience, even without 3D hardware acceleration, promoting Unity 2D to the primary fallback shell. LightDM steps forward as the login manager for Ubuntu, Edubuntu, Xubuntu, Mythbuntu, and Ubuntu Studio. It also includes a customized Unity greeter. Kubuntu showcases the best and the newest features of the KDE Platform, Plasma Workspaces, and Applications (including the Muon Software Centre). Ubuntu Server introduces a technical preview of Juju – a modern approach to service deployment and orchestration on cloud and bare metal environments, and support for the ARM architecture.


[Read more…]

30 Wallpaper Ubuntu Cantik Dan Menarik

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua

Agak lama aku tak berkongsi wallpaper untuk semua pembaca dan rakan-rakan yang tak jemu-jemu singgah ke blog ni.Oklah kali ni aku nak berkongsi 30 Wallpaper Ubuntu Tercantik Dan Menarik.Wallpaper ni sesuai kalau korang letak di Ubuntu,mesti korang dah baca Sekilas Pandang Tentang Ubuntu 11.04 Natty Narwhal kan ? Aku rasa dengan salah satu wallpaper ni,mesti kelihatan lebih gempak dan menarik untuk desktop ubuntu korang.

Jadi pilih la salah satu wallpaper di bawah ni,mana tahu korang berkenan,jangan segan silu untuk muat turun yer

Destroy Ubuntu


Muat turun di sini

Ubuntu – Emerging Wallpaper

Muat turun di sini

Incomplete Poster-Ubuntu

Muat turun di sini

[Read more…]

Sekilas Pandang Tentang Ubuntu 11.04 Natty Narwhal

Assalamualaikum

Seperti mana yang kita ketahui,Ubuntu 11.04 atau dikenali sebagai Natty Narwhal telah pun dilancarkan pada 28 April 2011 yang lalu.Aku juga telahpun mencuba Ubuntu 11.04 ni,ternyata memang banyak ciri-ciri terbaru di dalam Natty Narwhal.Tak rugi kalau kita mencubanya.Pada versi kali ini,shipitnya telah ditamatkan,Kalau teringin menggunakan CD/DVD,boleh tempah di sini

Antara Ciri-ciri baru yang terdapat pada Ubuntu 11.04 ini ialah :-

1. Unity 2D/3D Menggantikan GNOME 3.

Walaupun GNOME 3 telah keluar dan semakin ramai distro mula menerapkan versi baru GNOME 3 ini. Namun tidak bagi distro paling popular ini. Antara masalah utama GNOME 3 yang diketengahkan dahulu, termasuklah kami adalah ia tidak serasi dengan input sentuhan @ touch. Lebih kepada ‘pointer mouse’.

Ubuntu terpaksa meninggalkan GNOME 3 pada akhirnya dan memberikan fokus kepada Unity. Bagaimanapun, anda masih boleh menggunakan GNOME 3 atau desktop lama (jika mahu).

[Read more…]

Pin It on Pinterest