Command Di Dalam Mirc

Assalamualaikum…

Hari ni aku nak berkongsi tentang semua Command Di Dalam Mirc,berikutan ramai di antara rakan-rakan aktif dan rajin chatting di mirc ,so tak salah la kalau aku letakkan semua command-command dari Nickserv dan Chanserv tu di sini yer.

NickServ:

ACTIVATE NICKNAME

/msg NickServ ACTIVATE

REGISTER

/ns REGISTER

Command ini digunakan untuk mendaftar nickname yang baru. Maksimum karakter nickname adalah sebanyak 30.

IDENTIFY

Untuk mengesahkan (identify) nickname yang telah berdaftar, gunakan command ini:

/ns IDENTIFY

Untuk mengesahkan (identify) nickname lain yang telah berdaftar, gunakan command ini:

/ns IDENTIFY

SET

KILL

/ns set KILL

Command ini digunakan untuk menetapkan sekuriti keatas sesuatu nickname. Jika on, maka NickServ akan memberi 1 minit kepada pengguna (user) tersebut untuk identify password ke atas nickname tersebut atau menukar kepada nickname yang lain. Setelah 1 minit, secara automatik NickServ akan menukar nickname tersebut kepada Guest. Jika high, secara automatik NickServ akan menukar nickname sedia ada kepada Guest, melainkan user tersebut identify password ke atas nickname itu terlebih dahulu.

[Read more…]

Al-Kisah MiRC

Salam semua…

INTERNET RELAY CHAT (IRC)

Tujuan aku mengadakan ruangan ini ialah sebagai memenuhi permintaan beberapa orang kawan yang meminta aku mengajarkan semua commands IRC dan apa jua benda yang aku tahu berkaitan dengan IRC. Oleh itu, aku
berhasrat ruangan yang aku adakan ini dapat memberi manfaat dan maklumat berguna kepada korang semua, tanpa menyalahgunakan pengetahuan tersebut. Penerangan menerusi webpage adalah lebih mudah berbanding dengan penerangan dalam IRC. Semua arahan ini aku belajar bermula dari tarikh pertama aku kenal dengan IRC.

PERHATIAN ! Semua yang aku letak disini ialah pengetahuan yang aku dapat dengan membaca help file, hompage, bertanya kepada mereka yang lebih tahu, dan berpengalaman berIRC. Sekiranya terdapat sebarang kesilapan maklumat, sila maafkan aku dan inform aku dengan kadar segera supaya ianya dapat diperbetulkan semula.
Selamat belajar.

Al-Kisah IRC

IRC
atau Internet Relay Chat dimulakan penggunaannya oleh Jarkko Oikarinen yang bekerja di University of Oulu, Finland pada tahun 1988.Ianya direka sebagai variasi ‘multiuser’ dalam kemudahan ‘chat’ Unix. Program perbualan Unix yang asal hanya membenarkan dua pengguna menaipkan mesej kepada satu sama lain. Versi baru yang dicipta oleh Oikarinen ini membenarkan banyak pengguna memasuki satu pelayan (server) dan berbual sesama mereka. Server yang pertama didirikan di Oulu. Pada penghujung tahun 1988, IRC telah mewujudkan mIRC. Dengan kata lain, ianya ialah sebuah perisian yang dicipta oleh Khaled Mardam-Bey.

[Read more…]

Install (Setup / Compile) Unreal IRCD

1.) Type: wget http://unreal.brueggisite.de/Unreal3.2.8.1.tar.gz

Above command will download unreal ircd in tar format on your shell. now you have to untar your unreal ircd.
For that type command given below:

2.) Type: tar -zxvf Unreal3.2.8.1.tar.gz

This will untar your unreal ircd and extract all files in Unreal3.2 dir. Now you have to change directory to Unreal3.2.

3.) Type: cd Unreal3.2

Now we are moved to directory Unreal3.2 and now you are ready to configure your ircd. So lets start with following command.

4.) Type: ./Config

Your configuration of unreal ircd has been started. Now you have to press “Enter key” once and then “space bar” until you see
following questions.

Do you want to enable the server anti-spoof protection?
[No] ->

To enable anti-spoof protection option type yes and enter or leave if you want to keep it disabled then just leave it blank and press enter. According to my suggestion keep it blank.

What directory are all the server configuration files in?
[/home/username/Unreal3.2] ->

We didn’t change the directory so keep it blank and press enter.

What is the path to the ircd binary including the name of the binary?
[/home/username/Unreal3.2/src/ircd] ->

Again keep it blank and press enter as we didn’t changed this path.

Would you like to compile as a hub or as a leaf?
Type Hub to select hub and Leaf to select leaf.
[Hub] ->

f you are not going to link your ircd with any other irc server then just keep it blank and press enter.

If you want to link your ircd to other irc servers then type leaf and press enter.

[Read more…]

Eggdrop.Conf

ok kali ni aku share kat korang Eggie.conf,selamat mencuba ok

#! /home/nicki/dalnet/DarkSun/eggdrop
# ^- This should contain a fully qualified path to your Eggdrop executable.

##### BASIC SETTINGS #####

set username “mychatz”
set admin “wazy”
set network “mychatz”
set timezone “MYT”
set offset “-5?
set env(TZ) “$timezone $offset”
set my-hostname “vhost”
set my-ip “ip vhost”

##### LOG FILES #####

set max-logs 50
set max-logsize 2000
set quick-logs 0
logfile mcxsbow * “logs/eggdrop.log”
set log-time 1
set keep-all-logs 0
set logfile-suffix “.%d%b%Y”
set switch-logfiles-at 000
set quiet-save 0

##### CONSOLE #####

set console “mkcobxs”

##### FILES AND DIRECTORIES #####

set userfile “trust.user”
set sort-users 1
set help-path “help/”
set text-path “text/”
set temp-path “/tmp”
set motd “text/motd”
set telnet-banner “text/banner”
set userfile-perm 0600

##### BOTNET/DCC/TELNET #####

listen 40005 all

set remote-boots 2
set share-unlinks 1
set protect-telnet 0
set dcc-sanitycheck 0
set ident-timeout 15
set require-p 0
set open-telnets 0
set stealth-telnets 0
set use-telnet-banner 0
set connect-timeout 30
set dcc-flood-thr 5
set telnet-flood 5:60
set paranoid-telnet-flood 1
set resolve-timeout 15

##### MORE ADVANCED SETTINGS #####

set ignore-time 120
set hourly-updates 00
set owner “chireo”
set notify-newusers “$owner”
set default-flags “hpx”
set whois-fields “url bday”
set die-on-sighup 0
set die-on-sigterm 1
set must-be-owner 1
set max-dcc 30
set enable-simul 1
set allow-dk-cmds 1
set dupwait-timeout 0

##### MODULES #####

set mod-path “modules/”

#### CHANNELS MODULE ####

loadmodule channels

set chanfile “trust.chan”
set force-expire 1
set share-greet 0
set use-info 1

set global-flood-chan 8:5
set global-flood-deop 3:10
set global-flood-kick 3:10
set global-flood-join 5:60
set global-flood-ctcp 3:60
set global-flood-nick 5:60
set global-idle-kick 0
set global-chanmode “nt”
set global-stopnethack-mode 0
set global-revenge-mode 1

set global-chanset {
-autoop +autovoice
-bitch +cycle
+dontkickops +dynamicbans
+dynamicexempts +dynamicinvites
-enforcebans +greet
-inactive +nodesynch
-protectfriends +protectops
-revenge -revengebot
-secret -seen
-shared +statuslog
+userbans +userexempts
+userinvites -protecthalfops
-autohalfop
}

channel add #ipoh {
chanmode “+nt”
idle-kick 0
stopnethack-mode 0
revenge-mode 0
ban-time 120
exempt-time 60
invite-time 60
aop-delay 5:30
flood-chan 0:1
flood-deop 0:1
flood-kick 0:1
flood-join 0:1
flood-ctcp 0:1
flood-nick 0:1
}
channel set #canel -enforcebans +dynamicbans +userbans +dynamicexempts
channel set #canel +userexempts +dynamicinvites +userinvites +protectops
channel set #canel -protectfriends +statuslog -revenge -protecthalfops
channel set #canel -revengebot +dontkickops +autovoice -autoop -autohalfop
channel set #canel -bitch -secret +shared +greet +cycle +nodesynch
[Read more…]

Pin It on Pinterest