Cara Letakkan URL Blog Anda Di Search Engine

Free submit url to search engine adalah keyword biasa blogger atau webmaster mencari web yang menyediakan link atau perkhidmatan untuk submit url blog atau web mereka di search engine seperti google, yahoo ataupun msn. Namun, masih ramai yang tidak tahu cara ini, jadi saya nak berkongsi..

Tekniknya seperti awak siapkan sebuah rumah dimana keluarga anda tinggal di sana. Namun, tak akan ada orang tahu anda tinggal di sana sehinggalah anda beritahu kepada orang. Begitulah web anda. Search engine tidak tahu web dan blog anda sehinggalah anda memberitahu mereka. Macamana nak beritahu? Melalui submit url web atau blog anda.

Selepas anda dah submit url anda, search angine akan menghantar robot berbentuk skript ke web atau blog anda untuk crawl atau merangkak mencai keyword atau niche yang awak fokus untuk web/blog berkenaan. Di sinilah pentingnya anda set keyword, tagline, header dan footer dengan betul supaya robot ini tahu keyword dan niche yang anda fokus dengan betul. Ini semua termasuk dalam SEO atau Search Engine Optimization. Namun, untuk kali ini saya hanya dapat kongsikan cara meletakkan (submit) url blog atau web anda di search engine.

Caranya? Di bawah ini beberapa link untuk anda submit url ke search engine yang berbeza dan ianya percuma. Klik link tersebut, dan isi form di page berkenaan. Web anda mungkin tersenarai 1-7 hari paling cepat bergantung atas niche web anda. Selain search engine, saya sertakan juga page untuk anda submit sebagai backlink kepada web anda di mana ianya penting untuk SEO web/blog anda.

Antara Link-link tersebut ialah :-

1. Google submit URL page : http://www.google.com/addurl/?continue=/addurl

2.Yahoo submit URL page : http://search.yahoo.com/info/submit.html

3.MSN submit URL page : http://www.bing.com/docs/submit.aspx

4.dmoz submit URL page : http://www.dmoz.org/add.html

5.WhatUSeeksubmit URL page : http://www.whatuseek.com/addurl-secondary.shtml

6.ExactSeek submit URL page : http://www.exactseek.com/add.html

7.WebDirectory submit URL page : http://www.webdirectory.co.in/cgi-bin/add.cgi

8.Web4Url submit URL page : http://www.web4url.com/add.php

9.ScrubTheWeb submit URL page : http://www.scrubtheweb.com/addurl.html

Itu adalah antara web-web untuk korang submit yer,semoga berjaya

Selamat Datang Ke Wazy84.com

Assalamualaikum semua…

Alhamdulillah…bersyukur aku ke hadrat Ilahi kerana diberi kesempatan untuk menulis di blog baru ni..hehehe.Serba sedikit aku akan cuba mengisi dan mengubahsuai apa yang patut di blog ni .Dari pengalaman berblog ni aku bermula di landasan wordpress percuma,Korang boleh tengok di sini,kemudian aku menggunakan domain dan hosting percuma,blog tersebut boleh di lihat di sini.Bermula dari situ la aku mula mengenali ramai blogger.Kebnayakkan mereka semua peramah dan sudi membantu antara satu sama lain.haa anatar list-list blogger tu korang boleh juga lihat di sini

Jutaan terima kasih aku ucapkan kepada SepakuHosting kerana menawarkan perkhidmatan domain dan hosting untuk blog ni.Aku memilih SepakuHosting apabila selesai membuat survey di kalangan rakan-rakan blogger yang juga menggunakan perkhidmatan dari SepakuHosting.Harganya pun boleh tahan hehe…

Tidak lupa juga , Aku ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Nine (yang sudi borak dengan aku tentang plug in,coding serta tips di dalam wordpress ni),Cik Aina(Pengunjung awal di blog ni),Roslan Nazri (sudi menolong aku untuk memilih theme-theme yang begitu menarik,bagi aku pilih yer lan hehehe),Azizan dan Ezany ( dua orang yang peramah dan suka membuat lawak  ),Ultraman_88 (Antara pengomen yang mula-mula aku perkenalkan blog ni),Dilot (Pengunjung awal masa aku baru-baru setup blog ni)Dan tak lupa juga la kepada rakan -rakan blogger lain  yang aku tak sebut di sini.Nantikan kemunculan  atikel terbaru yer

Pin It on Pinterest