S2FwaWxsYS1NZXJpbmR1IFRhbnBhIEthdGE=

S2FwaWxsYS1NZXJpbmR1IFRhbnBhIEthdGE=

RGlrYXVsYWggWWFuZyBrdSBTYXlhbmc=
RGlrYXVsYWggWWFuZyBrdSBSaW5kdQ==
U2VnZW5hcCBSdWFuZ2t1IFRlcmJheWFuZw==
V2FqYWhtdSBEaSBJbmdhdGFu

SGFydW1ueWEgSGFydW0gQ2ludGE=
U2VtYWRpIERhbGFtIEppd2E=
TWVuZ2FwYSBha3UgWWFuZyBUZXJhc2E=
TWVyaW5kdSBUYW5wYSBLYXRh

a3UgUHVqYSBCdW5nYSBMYXJhbmdhbg==
S3VudHVtLWt1bnR1bSBZYW5nIEJlcnNlcmk=
S2Vsb3BhayBHdWd1cm55YSBCZXJkZXJhaQ==
U3VuZ2d1aCBrdSBQaWx1
UGlsdSBEaSBIYXRp
Q2ludGFrdSBTZW1haSBTdWRhaCBCZXJidW5nYQ==
VGFra3UgTWlsaWtp

U2FtcGFpIEhhdGkgRW5na2F1IEtoaWFuYXRp
UmFzYSBDaW50YSBCZXJ1YmFoIER1c3Rh
VGFrIFNlZGlraXQgS2F1IFJhc2EgQmVyZG9zYQ==
U2VkYW5na2FuIGt1IFBlZGloIEx1a2E=
RGloaXJpcyBTZW1iaWx1IEJpc2E=
S2F0YW11IGt1IEhhbnlh
DQpUZW1hbiBCaWFzYQ==

UC9zIDoga2VwYWRhIHJha2FuLXJha2FuIHlhbmcgYm9sZWggdGVyamVtYWhrYW4ga29kIG5pLGhh
cmFwIGphbmdhbiBsZXRhayBrYXQgcnVhbmcga29tZW4geWVyLGFrdSBzZWthZGFyIG5hayBsdWFo
a2FuIHBlcmFzYWFuIGplIG5pLGppd2Ega2FjYXUgbnllciBwYXNhbCxoZWhlaGU=

MANA LEBIH BAIK MENIPU ATAU DITIPU

Assalamualaikum Dan Salam 1 Malaysia

Sama ada kita kaki menipu atau selalu ditipu, kedua-duanya tidak baik untuk manusia yang mempunyai harga diri. Dua perkataan yang bunyi lebih kurang sama. Tetapi yang jelas, kedua-duanya mempunyai makna yang tersendiri. Menipu bermaksud, mengenakan tipu daya. Manakala ditipu pula ialah, diperdaya oleh orang lain. Kenapa harus menipu? Atau kenapa harus diberi peluang kepada orang lain untuk membenarkan mereka menipu diri kita?

width=

KAK PAH TERTIPU

“Sudah dikecek, dikecong pula.”

Peribahasa di atas bermaksud, kena tipu lebih dari sekali. Amat malang bagi manusia yang tidak menjadikan kesilapan masa lalu sebagai panduan pada masa mendatang. Lebih malang apabila menyalahkan takdir di atas kesilapan diri sendiri akibat ditipu oleh orang lain. Menyalahkan takdir seperti juga menyalahkan Allah. Takdir itu tidak akan berlaku sekirannya, kita mengambil iktibar di atas perkara lepas. John Santayana pernah berkata, “Celakalah manusia yang mengulangi kesilapan yang pernah sejarah ceritakan.”

Kenyataan John Santayana ini disebenarnya telah disuarakan sendiri oleh Nabi Muhammad pada 1500 tahun lalu. Kata baginda, “Orang yang beriman tidak akan kena sengat dua kali dalam satu lubang” (Sahih Muslim). Apakah segnifikannya hadith di atas terhadap diri manusia? Hadith tersebut mengajar manusia bahawa kehidupan seseorang muslim yang mukmin, seharusnya terhindar dari melakukan kesilapan yang sama lebih dari sekali. Kerana ia melambangkan kebodohan dan kecuaian. Sedangkan Islam membawa panji kebijaksanaan dan keberhatian yang membawa kepada kebaikan kepada semua makhluk.

“Orang yang bijak itu nampak lebih besar walaupun umurnya masih muda, Manakala orang yang jahil itu nampak kecil walaupun umurnya sudah tua.”

Ayat di atas bukanlah hadith atau dalil-dalil yang dapat menghujahkan hukum. Ia cumalah sebuah ungkapan syair yang saya petik dari ribuan syair berbahasa Arab. Syair ini menggambarkan bahawa kebijaksaan itu tidak datang pada yang tua atau muda. Ia bergantung kepada manusia itu sendiri. Sama ada mahu menjadi Bijak atau Jahil. Beruntunglah mereka yang bijak dan mukmin, kerana mereka tidak akan menipu dan tertipu.

[Read more…]

Dugaan Seorang Blogger

Assalamualaikum semua..

Apa khabar ? diharapkan semua rakan-rakan blogger,facebook dan twitter berada di dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.

Berbalik pada tajuk entri ni yang berbunyi Dugaan Seorang Blogger.Apabila kita tengok perkataan Dugaan tu je ,mesti dah ramai tahu makna dia kan ? .Apa yer kalau dugaan -dugaan yang sering dihadapi blogger ni.haa kalau nak tahu jom sambung baca entri ni.

1. Masalah Internet

Kalau nak berblogging ni memang perlukan connection internet,bab ni aku rasa semua dah merasa masalah berkaitan internet,tak kira la korang menggunkan streamyx,maxis / digi / celcom broadband.Kepada sesiapa yang follow blog ni dan tentu tahu masalah yang aku hadapi di Streamyx oh Streamyx dan juga Streamyx Oh Streamyx Part 2.
Aku pun guna streamyx ni kat cc je,so korang faham-faham la yer,kalau line laju tu memang aku dah balun layan blogwalking.

2. Kekurangan Idea

Kalau ade blog ,tentu kita nak update blog selalu kan ? . Situasi macam ni aku pernah kene gak la.Langsung tiada idea apa aku nak tulis kat blog.Tetapi kalau idea datang mencurah,mesti dalam sehari tu ade 2 atau 3 update.Aku pun tengah cari idea untuk update blog sehari sekali,itupun kalau tak busy dengan kerja.

[Read more…]

Kawan Baik

Salam semua…

Hari ni aku nak tulis tentang Kawan Baik pulak,dah tentu semua rakan-rakan yang sedang membaca entri ni ramai Kawan Baik kan ?..So hargailah Kawan Baik anda tak kira la sama ada senang atau susah yer.

Bukannya senang nak cari kawan yang baik .
Bukan senang juga nak menjadi kawan yang baik .

Kawan yang baik tidak pernah mengumpat di belakang kawan baiknya.
Kawan yang baik tidak pernah cemburu dengan kejayaan kawan baiknya.

Sebaliknya kawan yang baiklah yang paling banyak membantu kawan baiknya untuk mencapai kejayaan.

Kawan yang baik tak pernah mempengaruhi kawan baiknya untuk membuat perkara yang buruk dan sia-sia.

Kawan yang baik adalah orang yang selalu menasihati kawan baik nya untuk berbuat kebaikan.

Kawan yang baik adalah orang pertama yang akan dicari bila tiba masa sedih atau gembira.

Kawan baik menjadi tempat kita meluahkan perasaan yang tak dapat diluahkan kepada kawan biasa.

Kawan yang baik tak pernah memaksa kawan baiknya untuk sentiasa berada disisinya.

Kawan yang baik tak pernah melarang kawan baiknya untuk berkawan dengan kawan yang baik .

Kawan yang baik tak pernah cemburu jika kawan baiknya mempunyai ramai kawan baik, kerana kawan yang baik tahu apa yang paling baik untuk kawan baiknya.

Kawan yang baik akan sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan kawan baiknya di dunia dan di akhirat di dalam doanya.

Kita adalah kawan yang baik jika kita faham bahawa kawan baik kita bukanlah seorang yang sempurna. Kita adalah kawan yang baik jika kita menjadi kawan yang baik kepada kawan baik kita.

Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak menghargai Kawan Baik kita, kerana kawan yang baik akan sentiasa menghargai kawan baiknya.

[Read more…]

Pin It on Pinterest