Al-Kisah MiRC

Salam semua…

INTERNET RELAY CHAT (IRC)

Tujuan aku mengadakan ruangan ini ialah sebagai memenuhi permintaan beberapa orang kawan yang meminta aku mengajarkan semua commands IRC dan apa jua benda yang aku tahu berkaitan dengan IRC. Oleh itu, aku
berhasrat ruangan yang aku adakan ini dapat memberi manfaat dan maklumat berguna kepada korang semua, tanpa menyalahgunakan pengetahuan tersebut. Penerangan menerusi webpage adalah lebih mudah berbanding dengan penerangan dalam IRC. Semua arahan ini aku belajar bermula dari tarikh pertama aku kenal dengan IRC.

PERHATIAN ! Semua yang aku letak disini ialah pengetahuan yang aku dapat dengan membaca help file, hompage, bertanya kepada mereka yang lebih tahu, dan berpengalaman berIRC. Sekiranya terdapat sebarang kesilapan maklumat, sila maafkan aku dan inform aku dengan kadar segera supaya ianya dapat diperbetulkan semula.
Selamat belajar.

Al-Kisah IRC

IRC
atau Internet Relay Chat dimulakan penggunaannya oleh Jarkko Oikarinen yang bekerja di University of Oulu, Finland pada tahun 1988.Ianya direka sebagai variasi ‘multiuser’ dalam kemudahan ‘chat’ Unix. Program perbualan Unix yang asal hanya membenarkan dua pengguna menaipkan mesej kepada satu sama lain. Versi baru yang dicipta oleh Oikarinen ini membenarkan banyak pengguna memasuki satu pelayan (server) dan berbual sesama mereka. Server yang pertama didirikan di Oulu. Pada penghujung tahun 1988, IRC telah mewujudkan mIRC. Dengan kata lain, ianya ialah sebuah perisian yang dicipta oleh Khaled Mardam-Bey.

[Read more…]

Eggdrop.Conf

ok kali ni aku share kat korang Eggie.conf,selamat mencuba ok

#! /home/nicki/dalnet/DarkSun/eggdrop
# ^- This should contain a fully qualified path to your Eggdrop executable.

##### BASIC SETTINGS #####

set username “mychatz”
set admin “wazy”
set network “mychatz”
set timezone “MYT”
set offset “-5?
set env(TZ) “$timezone $offset”
set my-hostname “vhost”
set my-ip “ip vhost”

##### LOG FILES #####

set max-logs 50
set max-logsize 2000
set quick-logs 0
logfile mcxsbow * “logs/eggdrop.log”
set log-time 1
set keep-all-logs 0
set logfile-suffix “.%d%b%Y”
set switch-logfiles-at 000
set quiet-save 0

##### CONSOLE #####

set console “mkcobxs”

##### FILES AND DIRECTORIES #####

set userfile “trust.user”
set sort-users 1
set help-path “help/”
set text-path “text/”
set temp-path “/tmp”
set motd “text/motd”
set telnet-banner “text/banner”
set userfile-perm 0600

##### BOTNET/DCC/TELNET #####

listen 40005 all

set remote-boots 2
set share-unlinks 1
set protect-telnet 0
set dcc-sanitycheck 0
set ident-timeout 15
set require-p 0
set open-telnets 0
set stealth-telnets 0
set use-telnet-banner 0
set connect-timeout 30
set dcc-flood-thr 5
set telnet-flood 5:60
set paranoid-telnet-flood 1
set resolve-timeout 15

##### MORE ADVANCED SETTINGS #####

set ignore-time 120
set hourly-updates 00
set owner “chireo”
set notify-newusers “$owner”
set default-flags “hpx”
set whois-fields “url bday”
set die-on-sighup 0
set die-on-sigterm 1
set must-be-owner 1
set max-dcc 30
set enable-simul 1
set allow-dk-cmds 1
set dupwait-timeout 0

##### MODULES #####

set mod-path “modules/”

#### CHANNELS MODULE ####

loadmodule channels

set chanfile “trust.chan”
set force-expire 1
set share-greet 0
set use-info 1

set global-flood-chan 8:5
set global-flood-deop 3:10
set global-flood-kick 3:10
set global-flood-join 5:60
set global-flood-ctcp 3:60
set global-flood-nick 5:60
set global-idle-kick 0
set global-chanmode “nt”
set global-stopnethack-mode 0
set global-revenge-mode 1

set global-chanset {
-autoop +autovoice
-bitch +cycle
+dontkickops +dynamicbans
+dynamicexempts +dynamicinvites
-enforcebans +greet
-inactive +nodesynch
-protectfriends +protectops
-revenge -revengebot
-secret -seen
-shared +statuslog
+userbans +userexempts
+userinvites -protecthalfops
-autohalfop
}

channel add #ipoh {
chanmode “+nt”
idle-kick 0
stopnethack-mode 0
revenge-mode 0
ban-time 120
exempt-time 60
invite-time 60
aop-delay 5:30
flood-chan 0:1
flood-deop 0:1
flood-kick 0:1
flood-join 0:1
flood-ctcp 0:1
flood-nick 0:1
}
channel set #canel -enforcebans +dynamicbans +userbans +dynamicexempts
channel set #canel +userexempts +dynamicinvites +userinvites +protectops
channel set #canel -protectfriends +statuslog -revenge -protecthalfops
channel set #canel -revengebot +dontkickops +autovoice -autoop -autohalfop
channel set #canel -bitch -secret +shared +greet +cycle +nodesynch
[Read more…]

Cara Setup Eggdrop

-taip passwd ( type password lama n masukkan password baru )
-type wget ( untuk check command tu ada atau tak)
-taip ftp://ftp.eggheads.org/pub/eggdrop/source/1.6/eggdrop1.6.19.tar.gz
-type ls ( untuk pastikan ada file eggdrop1.6.19.tar.gz )
-type tar -zxvf eggdrop1.6.19.tar.gz
-cd eggdrop 1.6.19 ( nama folder eggdrop tu )
-type ./configure ( tunggu sampai habis )
-make clean ( if takde type je make config )
-cd .. (untuk undur file)
-type pwd (untuk tengok file dalam shell)
-type make install (if tak bleh type make)
-sampai nampak bende ni “Now run “make install” to install your bot.”
-type make install
-./eggdrop eggie.conf

untuk kill

-ps aux | grep eggdrop
-kill -9 nombor pid

Cara Setup PsyBNC

salam semua …

kat sini aku nak berkongsi cara setup PsyBNC version yang terbaru iaitu psyBNC-2.3.2-9,seperti entry Cara Setup PsyBNC seperti di sini

wget http://www.psybnc.at/download/beta/psyBNC-2.3.2-9.tar.gz

tar zxvf psyBNC-2.3.2-9.tar.gz

cd psybnc

make menuconfig

-compiling options -set bape user

-pilih set oident

-bouncer config- listening port (masukkan host dgn port)

-bouncer name (set ident)

-user (enter 2 kali) set login bg ident,password

-Right User (jdkan admin)

-tekan escape utk keluar dr menu compile td sehingga jumpa [nick@server:~/psybnc] $

Mengedit file config
PSYBNC.SYSTEM.PORT1=5000 (port psyBNC) PSYBNC.SYSTEM.ME=psyBNC Crew PSYBNC.SYSTEM.HOST1=* PSYBNC.HOSTALLOWS.ENTRY0=*;* USER0.USER.NICK=nick-anda USER0.USER.USER=full name USER0.USER.PASS=password-anda USER0.USER.LOGIN=login/username

make

cd psybnc

./psybnc

kalau ade ralat cmni :-

Configuration File: psybnc.conf
Language File: psyBNC Language File – English
No Listenports/-hosts defined.
Run either ‘make menuconfig’ to setup
or add:
PSYBNC.SYSTEM.PORT1=yourport
and
PSYBNC.SYSTEM.HOST1=*
to the psybnc.conf

pico psybnc.conf

PSYBNC.SYSTEM.PORT2=(port anda)<<< jdkan PSYBNC.SYSTEM.PORT1=(port anda) alt+x y ./psybnc setelah psybnc anda run ,gunakan command ni untuk letak vhost : /bvhost ip (contoh /bvhost 1234.567.890) /addserver server:port (contoh /addserver ape.ape.jeserver:6667) dan sekarang anda dah boleh guna psybnc tu menggunakan mirc p/s di harapkan tutorial ni sedikit sebanyak dapat membantu 🙂

Pin It on Pinterest