Infographic : The Power of WordPress

Assalamualaikum

Ramai rakan-rakan blogger yang bertanya,best ke WordPress ? senang ke guna WordPress ? Untuk menjawab segala jawapan bagi persoalan tersebut,boleh rujuk Infographic : The Power of WordPress di bawah ni.

[Read more…]

Tutorial Upgrade WordPress Secara Manual

Assalamualaikum Semua

Hari ni aku tergerak untuk berkongsi satu lagi tutorial iaitu Tutorial Upgrade WordPress Secara Manual.

Ok tanpa membuang masa,mari kita ikuti langkah-langkah untuk Upgrade WordPress Secara Manual ni Menggunakan FTP Filezilla :-

Sebelum anda bermula

  • Backup blog anda terlebih dahulu sebagai langkah berjaga-jaga. Sekiranya proses naiktaraf tak berjaya, anda boleh restore kembali fail backup ini untuk memulihkan kembali blog anda
  • Lihat panduan untuk backup blog di sini (Bahasa Inggeris)
  • Backup semua file direktory WordPress Anda – . Buatlah Backup yang ada di wp-admin, wp-content, wp-include, dan semua file dalam direktori blog Anda. Anda dapat melakukannya melalui CPANEL atau melalui FTP. Saya menggunakan ftp FilleZilla dan menyalinnya ke seluruh harddisk saya .
  • Dan juga lakukan pemeriksaan terhadap file backup direktory wordpress ini diperlukan. Periksalah pada semua file yang ada – terutama wp-config.php dan folder wp-content
  • Nyah-aktifkan semua plugin anda. Anda boleh aktifkannya semula setelah proses naik taraf berjaya.
  • [Read more…]

Kelebihan WordPress 3.0

Pada tarikh 17 Jun 2010, WordPress Versi 3.0, diberi nama iaitu Thelonious, dilepaskan kepada umum. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai tambahan ini dan memperbaiki bug-keluaran, membaca Blog WordPress

Untuk Versi 3.0, versi database (db_version di wp_options) berubah menjadi 15.260, dan semakan Trac adalah 15.274.

Apa yang Ada Di WordPress 3.0

  • WordPress dan WordPress MU telah bekerjsama, membolehkan pengurusan beberapa halaman (disebut Multisite) dari satu pemasangan WordPress
  • Theme Default yang diberi nama “Twenty Ten”
  • Header yang boleh di ubah mengikut citarasa pengguna
  • teks bantuan Kontekstual dicapai dalam tab Help atau Bantuan setiap paparan dalam pengurusan WordPress.
  • Membolehkan set username dan password semasa proses menginstall WordPress
  • Update plug in secara pukal / serentak
  • Menyokong shortlinks
  • Peningkatan jenis Custom posting dan hirarki taksonomi termasuk gaya tersuai (-media) sokongan. (Cuba UI Custom Post atau GD Custom Posts And Taxonomies Tools Plugin untuk melihat sebarang kemungkinan.)
  • Tersedia skema warna admin yang ringan untuk meningkatkan aksesibilitasi dan menumpukan perhatian lebih baik pada kandungan anda.

Ciri-Ciri Yang Ada Untuk Pengguna

  • Menyemak keperluan mysql php dan versi di update dan memberitahu jika persekitaran server tidak memenuhi kehendak sistem
  • wp_login_form () baru merupakan login yang mudah untuk digunakan di mana sahaja
  • Logo WordPress baru untuk admin header
  • Diletakkan “Search Engines Blocked” mini -alert dalam header wp-admin untuk mengelakkan pengguna dari tersengaja delisting
  • Remove atau menghilangkan “Turbo” link dari admin header dan menghilangkan ruangan “Turbo” di panel Tool->Tool
  • Mengubah nama item pelbagai menu, contohnya Posting-> Edit menjadi Posts-> Pos, dan Link-> Edit menjadi Link-> Link, dan sebagainya
  • Semakan ikon menu pengurusan
  • Skema Warna Admin Gray / Kelabu
  • Semakan maklumat dalam fail readme.html
  • Menunjukkan form login pada email-dihantar untuk recover / reset password

Dashboard

  • Menambah link sehingga pengguna dapat melawat Dashboard setelah proses upgrade
  • Memindahkan Tools-> pilihan menu Upgrade ke Dashboard-> Updates dan overhaul / mengubah user interface sehingga tema, plugin, upgrade interface dan di bawah satu panel
  • Pengurusan (navigation) Menu baru melalui pilihan Menu di bawah Appearances Menu
  • Nag Password bagi pengguna baru
  • Memisahkan Right Now widget ke Content | Forum

Dan Banyak lagi kelebihan WordPress Versi 3.0 ni.Korang boleh pergi ke laman web di sini

[Read more…]

Terima Kasih Nuffnang Part 2

Assalamualaikum Dan Salam 1 Malaysia

Agak lama aku tak update blog ni,maybe dah bersawang sangat kot.Jadi hari ni aku nak berkongsi dengan korang semua,Sebagaimana entri aku yang terdahulu iaitu Terima Kasih Nuffnang 3 hari lepas aku telah mendapat surat cinta dari Nuffnang dan semestinya aku telah mendapat cek sekali.Di sampul surat tersebut ada label HSBC.Alhamdulillah,walaupun tak seberapa,tetapi cukup la untuk balik modal segala penat lelah yang aku habiskan bersama blog ni.

[Read more…]

Pin It on Pinterest