Tutorial Memasang Smiley Themer Di WordPress

Assalamualaikum Semua

Di atas permintaan rakan blogger iaitu RedBoys,saya akan buat Tutorial Memasang Smilies Themer Di WordPress.Mesti ramai di antara rakan-rakan blogger yang telah pun mencuba Smilies Themer kan ? Memang nampak menarik dan ringkas,tak lupa juga senang untuk dipasang pada blog wordpress.

Ok pertama sekali untuk mendapatkan Smilies Themer,boleh ke link ini
http://wordpress.org/extend/plugins/smilies-themer/

Smilies Themer allows you to use smilies (emoticons) themes (or packs) to replace the wordpress default ones.

web plugin Smilies Themer klik di sini

Manakala untuk Smilies Themer Toolbar,klik link ni http://wordpress.org/extend/plugins/smilies-themer-toolbar/

Smilies Themer Toolbar provides a toolbar to easily add custom smilies to comments.

It also integrates into tinyMCE, the rich text editor that you use when you write the posts.

It integrates with Smilies Themer plugin, and therefore requires it.

You can change your smilies theme in your blog, and the toolbar is automagically updated!

NEW!!! Now you can choose which smilies to show, and even in what order, via a easy drag and drop interface!

Web plugin Smilies Themer Toolbar klik di sini

Sebelum muat turun kedua-dua plugin tersebut,pastikan komputer atau laptop rakan-rakan sekalian mempunyai perisian winrar,jika belum ada boleh ke web di sini

Apabila selesai muat turun kedua-dua plugin tersebut,sila extract menggunakan winrar di mana-mana lokasi komputer anda.

Langkah seterusnya,saya menggunakan Filezilla FTP Client untuk upload plugin ni,jika di komputer rakan-rakan belum ade perisian ni boleh klik di sini untuk mendapatkannya.

Setelah siap install Filezilla FTP Client,sila buka perisian tersebut seperti gambarajah di atas.Masukkan Host,Username dan Password untuk melengkapkan proses upload ini.

Setelah siap login di FTP,boleh ikut langkah seperti di sini :-

Bahagian 1

  • Pergi ke htdocs / public html (berbeza jika menggunakan hosting percuma dan berbayar)
  • Kemudian ke wp-content —-> plugins seprti di no 1 pada rajah di atas.
  • Klik pada kiri bahagian plugins —–>Create directory ——> taip nama plug in tersebut sebagai smilies Themer (Rujuk no 2 pada gambar di atas)
  • Kemudian copy kesemua file di dalam foldee smiley Themer di FTP tersebut (Rujuk no 3 pada gambar)
  • Tunggu sehingga proses upload selesai,kemungkinan berbeza mengikut kelajuan internet di tempat anda.

Bahagian 2

Apabila selesai upload kesemua yang ada di dalam folder smilies Themer tadi,sekarang untuk upload pula Smilies Themer Toolbar.

Sama juga seperti di dalam proses Bahagian 1

  • wp-content —-> plugins seperti di no 4 pada rajah di atas.
  • Klik pada kiri bahagian plugins —–>Create directory ——> taip nama plug in tersebut sebagai smilies Themer (Rujuk no 5 pada gambar di atas)
  • Tunggu sehingga kesemua file siap di upload di FTP.

  • Taip nama plug in tersebut sebagai Smilies Themer Toolbar (Rujuk no 6 pada gambar)
  • Klik ok apabila selesai (Rujuk no 7 pada gambar)

  • Copy kesemua file yang berada di dalam folder Smilies Themer Toolbar yang di save pada komputer pada no 8.
  • Paste kesemua file-file tersebut di FTP (no 9)

Bahagian 3

Setelah kesemua file siap uplaod pada bahagian 2 ,boleh ke dashboard wordpress korang seperti gambar di bawah :-

  • Pergi ke Plugins ( no 10 )
  • Kemudian klik Installed ( no 11 )

  • Pada gambar di atas,kedua-dua plugins iaitu Smilies Themer dan Smiley Themer Toolbar ( (no 12 dan 13 ) belum diaktifkan.Untuk emngaktifkan plugin tersebut sila klik Activated.

  • Gambar di atas pada no 14 dan 15 menunjukkan bahawa kedua-dua plugin telah diaktifkan.
  • Kemudian klik setting pada no 15.

  • Sekarang dah berada di dalam Smilies Themer Option
  • Untuk tutorial ni saya memilih Smiley Julianus (seperti di dalam gambar no 16)
  • Kemudian klik preview (no 17)
  • Di bahagian ini terdapat banyak pilihan smiley,boleh pilih ikut kesukaan anda.

  • Gambar di atas adalah preview untuk smiley Julianus .Untuk smiley lain boleh pilih di Smilies Themer Option tadi.
  • Klik update jika anda telah memilih smiley tersebut.

  • Gambar di atas adalah paparan smiley Julianus pada komen di bawah entri (no 18)

  • Gambar no 19 di bahagian Add New Post

P/S : 1st time buat tutorial untuk WordPress ni,kalau ada yang kurang sila beritahu di ruang komen yer.

P/SS : Selamat Mencuba

Comments

  1. Hello, i think that i saw you visited my site thus i came to
    “return the favor”.I am attempting to find things to improve
    my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!
    http://www.scribd.com recently posted..http://www.scribd.comMy Profile

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest