XP – Rahsia Dan Programs Tersembunyi

Programs tersembnyi dalam Windows XP

1.Private Character Editor
Program untuk cipta icons dan characters
Tekan:start
Pastu:run
Taip:EUDCEDIT
………………………………………….. ………………………….

2.iExpress
Program tukar files jadi EXECUTABLE files
Tekan:start
Pastu:run
Taip:iexpress
………………………………………….. ………………………….

3.Disk cleanup
Program cuci harddisk untuk tambah space
Tekan:start
Pastu:run
Taip:cleanmgr
………………………………………….. …………………………..

4.Dr.Watson
Program untuk baiki masalah dalam windows
Tekan:start
Pastu:run
Taip:drwtsn32
………………………………………….. ………………………….

5.Window Media Player 5.1
Buka pemain lama windows
Tekan:start
Pastu:run
Taip:mplay32

Lain-lain programs…….codes
Character Map = charmap
————————————
DirectX diagnosis = dxdiag
————————————
Object Packager = packager
————————————
System Monitor = perfmon
————————————
Program Manager = progman
————————————
Remote Access phone book = rasphone
————————————
Registry Editor = regedt32
————————————
File signature verification tool = sigverif
————————————
Volume Control = sndvol32
————————————
System Configuration Editor = sysedit
————————————
Syskey = syskey
————————————
Microsoft Telnet Client = telnet

Rahsia-Windows XP

Buat Shutdown Icon atau One Click Shutdown:
Ok right klik dekat desktop korang kat mana2 pon tak kisah.Pastu “New”–>”Shortcut”.Akan ada pop-up kuar untuk masukkan arahan.
Gunakan “Type Location of the Item” pastu masukkan arahan ini:
SHUTDOWN -s -t 01
Ok kalau drive korang bukan “C”,cari local drive korang.Klik butang “Next”.
“Rename” shortcut tu pastu lain kali kalo nk shutdown klik jer shortcut tu.Senang keja

Tambah Band-width sebanyak 20%:
Microsoft dah set 20% band-width kita untuk diorang punya sistem.
Nak ambik balik benda ni:
Klik “start–> run —> gpedit.msc.Pastu Local Computer Policy —> Computer Configuration –> Administrative Templates –> Network –> QOS Packet Scheduler –> Limit Reservable Bandwidth.
Double klik dekat Limit Reservable bandwidth.Kat situ dia tulis benda tu tak diubah,tapi benda betul dekat “Explain” tab.”By default, the Packet Scheduler limits the system to 20 percent of the bandwidth of a connection, but you can use this setting to override the default.”
Trick magik kat sini “Enable” reservable band-width,pstu set ke “0”.Ok dah siap,skang system tak simpan apa2 dah.Dapat balik band-width 20%.

Ubah nama Recycle Bin icon:
Aku rasa korang dah tau saja letak jugak.
Tekan:start
Pastu:run
Taip:Regedit
Pastu cari Registry ni:
HKEY_CLASSES_ ROOT/CLSID/ {645FF040- 5081-101B- 9F08-00AA002F954 E}
ubah “Recycle Bin” korang jadi “Tong Bandaran” ker atau apa2 korang suka.

Membuang Shared Documents dari My Computer Windows:
Tekan:start
Pastu:run
Taip:Regedit
Pastu cari benda nie:
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ My Computer \ NameSpace \ DelegateFolders
Korang akan nampak satu sib-key {59031a47-3f72- 44a7-89c5- 5595fe6b30ee}.
Korang delete benda alah ni Shared Document akan ilang selama2nya.

Membuang “Shortcut Arrow” dekat Desktop Icon:
Tekan:start
Pastu:run
Taip:Regedit
Cari regisrtry ni : HKEY_CLASSES_ ROOTlnkfile.Delete IsShortcut registry value. Pastuh restart pc.Settle

Ubah Drive Letter:
Pergi ke Start > Control Panel > Administrative Tools > Computer Management, Disk Management,pastu right-click partition yang korang nk ubah (klikk dekat kawasan putih bawah perkataan “Volume”) pastu pilih “change drive letter and paths.”
Kat sini korang bole takbah,ubah drive letter partttion.

Matikan Win Key:
Kaki gaming kena buat nie.
Pastu:run
Taip:Regedit
Pastu cari benda nie:[HKEY_LOCAL_ MACHINE\SYSTEM\ CurrentControlSe t\Control\ Keyboard Layout].cari value Scancode Map”,benda nie binary jadi kena berhati-hati.
Set value kepada “00 00 00 00 00 00 00 00 03 00 00 00 00 00 5B E0 00 00 5C E0 00 00 00 00” untuk matikan win key.

Restarting Windows tanpa Restart Windows:
Ni menarik masa korang tekan butang SHUTDOWN tekan sekali butang SHIFT.Computer akan restart tanpa restarting windows.Benda sama macam “Hot Reboot”

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest